Μοχάμεντ Σαμπάνεχ: Ένας διωκόμενος σκιτσογράφος

Mohammad-SabaanehIMG_1263

Ο αναγνωρισμένος παλαιστίνιος σκιτσογράφος Μοχάμεντ Σαμπάνεχ κρατήθηκε στα σύνορα από τις ισραηλινές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα κατά την επιστροφή του στο σπίτι του στη Ραμάλα μετά από ένα ταξίδι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον εκδοτικό του οίκο Just World Books.

Ο Σαμπάνεχ, επέστρεφε από το διεθνές φεστιβάλ γελοιογραφίας που έγινε στις 31 Μαρτίου στη Μπαστόν, στο Βέλγιο, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχου στα σύνορα τον κράτησαν για πέντε ώρες στη Γέφυρα Αλενμπί, τον εκφόβισαν και του κατέσχεσαν ένα από τα βασικά του έργα, ένα σκίτσο με τη μορφή αφηγηματικής αφήγησης.

Ο Σαμπάνεχ χρησιμοποεί το ταλέντο του για να ευαισθητοποιήσει για τη συνεχιζόμενη και παράνομη κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και είναι ο Περιφερειακός Εκπρόσωπος στη Μέση Ανατολή για το Cartoonists Rights Network International (CRNI) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Πέρυσι, ο Σαμπάνεχ τιμήθηκε ως ειδικός προσκεκλημένος από τον ΟΗΕ σε ένα φεστιβάλ που τιμάει τον Παλαιστινιακό πολιτισμό και στις αρχές του 2017 διεξήγαγε μια περιοδεία για εκδηλώσεις σε 15 πόλεις της Αμερικής.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνελήφθη ο Σαμπάνεχ. Το 2013, όταν προσπάθησε να επιστρέψει από ταξίδι στην Ιορδανία, συνελήφθη στα σύνορα και φυλακίστηκε για πέντε μήνες .  Η συγκεκριμένη εμπειρία του περιγράφεται σε ένα κεφάλαιο στο πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο του «Λευκό και Μαύρο: Πολιτικά σκίτσα στην Παλαιστίνη», το οποίο αναλύει λεπτομερώς τη δυστυχία των Παλαιστινίων που αποχωρίζονται τους αγαπημένους τους.

Μερικά από τα πρόσφατα σκίτσα του Μοχάμεντ Σαμπάνεχ με πρώτο το σκίτσο που κατέσχεσαν οι ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα:

IMG_1274

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΠΗΓΕΣ:  middleeastmonitor , web

Σχολιάστε