Στη φυλακή ο Παλαιστίνιος σκιτσογράφος Mohammad Saba’aneh

Mohammad Saba'aneh (photo:al-Hayat al-Jadida)
Mohammad Saba’aneh (photo:al-Hayat al-Jadida)

Ο καταξιωμένος Παλαιστίνιος σκιτσογράφος Mohammad Saba’aneh, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Φεβρουαρίου στο σημείο ελέγχου της Γέφυρας Allenby, καταδικάστηκε από το ισραηλινό Στρατοδικείο του Σάλεμ, στις 4 Απριλίου, σε 5 μήνες φυλάκιση σε ισραηλινή φυλακή για «επικοινωνία με  εχθρική οργάνωση».

Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια
Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια

Αρχικά ο Saba’aneh κρατήθηκε χωρίς απαγγελιά κατηγορίας. Στις 19 Μαρτίου το ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο επρόκειτο να ανακοινώσει αν θα παρουσιάσει ένα κατηγορητήριο εναντίον του Saba’aneh, αλλά αντί γι’ αυτό, παρτάθηκε η κράτησή του.
Ο δικηγόρος του Saba’aneh είχε πει τότε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι ο  Saba’aneh είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα.

 "Ελευθερία"
«Ελευθερία»

Στην έκθεση που ακολουθεί ο δικηγόρος του Saba’aneh ενημερώνει ότι ο Μοχάμαντ είχε έρθει σε επαφή με έναν εκδότη στο Αμμάν της Ιορδανίας ο οποίος δημοσίευσε ένα βιβλίο για τους παλαιστίνιους κρατούμενους. Ενδεχομένως το Ισραήλ θεωρεί τα βιβλία για τους παλαιστίνιους κρατούμενους  απειλή για την ασφάλειά του.

Πέμπτη 4 Απριλίου, ο Παλαιστίνιος σκιτσογράφος Mohammad Saba’aneh καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο στο Σάλεμ,  σε πέντε μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 σέκελ για «επαφή με εχθρική οργάνωση». Η είδηση ​​επιβεβαιώθηκε από τον αδελφό του Mohammad, Adel, και τον δικηγόρο του  Riadh Αrda. 

……..

Το βιβλίο για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους

  Σύμφωνα με τον δικηγόρο του  Saba’aneh,  Riadh Αrda, ο Mohammad κατηγορήθηκε για επαφή και βοήθεια σε εχθρική οργάνωση και για μεταφορά χρημάτων σε εχθρική οργάνωση. Ο Adel Saba’aneh είπε στο RNW: «Το μόνο πράγμα που έκανε ο Mohammad ήταν ότι επικοινώνησε με έναν εκδότη στο Αμμάν ο οποίος έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο για τους παλαιστίνιους κρατούμενους.» Το βιβλίο αυτό συντάχθηκε από τον άλλο αδελφός τους, Thamer Saba’aneh. Ο Thamer υπήρξε μέλος της Χαμάς και συνελήφθη μερικές εβδομάδες μετά τον Mohammad. Εκείνος εξακολουθεί να κρατείται.   

Κουρασμένος από τις μεταφορές και το φαγητό    

Αρχικά, ο Mohammad αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Ο μόνος λόγος που ο Mohammad αποδέχθηκε τελικά τις κατηγορίες ήταν, σύμφωνα με τον Adel Saba’aneh, επειδή δεν μπορούσε πλέον να αντέξει τις συνθήκες στη φυλακή όπου κρατήθηκε. «Είναι άρρωστος, μεταφερόταν σε διαφορετικό μέρος κάθε λίγες ημέρες και μια προϋπάρχουσα ασθένεια που είχε στο έντερο, επιδεινώθηκε εξαιτίας του φαγητού των φυλακών.»  Ο Adel Saba’aneh πιστεύει ότι τα σκίτσα του αδελφού του και η διεθνής φήμη του,  έχουν παίξει ρόλο στην καταδίκη. «Σε παρόμοιες περιπτώσεις, οι κρατούμενοι αφήνονται ελεύθεροι, αλλά οι αρχές ήταν αποφασισμένες να καταδικάσουν τον Mohammad. Όσο περισσότερο θα αρνιόταν να ομολογήσει, τόσο υψηλότερη θα ήταν η ποινή. Δεν θα τον άφηναν να φύγει. «

"Μην Πυροβολείς" του Mohammad Saba'aneh
«Μην Πυροβολείς» του Mohammad Saba’aneh

Ο Thaer Saba’aneh, αδελφός του Mohammad που συνελήφθη στη συνέχεια, ήταν ειδικός στις υποθέσεις κρατουμένων.

Ίσως η «εχθρική» οργάνωση ήταν η Οργάνωση για την Υποστήριξη και τα Δικαιώματα των Κρατουμένων Addameer, ή ίσως το Ισραήλ να θεωρεί τις ιδέες και το ταλέντο του Mohammad Saba’aneh ως απειλή για την εθνική του ασφάλεια.

Το Διεθνές Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  αναφέρει ότι ο Saba’aneh  επέκρινε την πολιτική του Ισραήλ σχετικά με τις διοικητικές κρατήσεις:

» Το έργο του Mohammad Saba’aneh επικεντρώνεται στην προβολή και υποστήριξη των Παλαιστινίων κρατουμένων απεργών πείνας στις ισραηλινές φυλακές. Ο Sabaana έχει λάβει πολλά βραβεία σε τοπικά και διεθνή φεστιβάλ για τα σκίτσα του. «

ΠΗΓΗ: mondoweiss

1 comments

Σχολιάστε