Κούβα-Ισραήλ: Τα διπλά στάνταρντ της Ουάσιγκτον

 του Manuel E. Yepe

Οι Ηνωμένες Πολιτείες – η μόνη υπερδύναμη στον πλανήτη μετά τον ψυχρό πόλεμο, η υπερδύναμη που, για περισσότερο από μισό αιώνα, έχει μπλοκάρει την ανάπτυξη στο γειτονικό νησί της Κούβας, προβάλλοντας αναπόδεικτους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – έχει έναν ομοσπονδιακό νόμο σύμφωνα με τον οποίον οποιαδήποτε αμερικανική επιχείρηση ή επιχειρηματίας με συμφέροντα σε χώρα που υποστηρίζει το μποϋκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ, μπορεί να φυλακιστεί ή να υποστεί βαρύ πρόστιμο. Τα τελευταία χρόνια, πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημαντικοί κοινωνικοί ακτιβιστές από όλο τον κόσμο – και των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριλαμβανομένων – έχουν καταδικάσει το Τελ Αβίβ για τον σκληρό ρόλο που παίζει στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και τις σοβαρές παραβιάσεις κατά των Παλαιστινίων σε ολόκληρη την περιοχή.

Το θέμα κέρδισε προβολή όταν, λίγες μέρες πριν, ο φημισμένος Βρετανός επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ, ανακοίνωσε την απόφασή του να συμμετάσχει στο μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, μετά από έκκληση Παλαιστίνιων, και επέλεξε να αποσυρθεί από ένα επερχόμενο Διεθνές Συνέδριο που θα φιλοξενηθεί από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Shimon Peres. Ο  Hawking είναι φυσικός και κοσμολόγος, παγκοσμίως γνωστός για την επιστημονική συμβολή τους σε πολλούς τομείς. Ήταν ο πρώτος που παρουσίασε μια κοσμολογική ερμηνεία στη βάση της ένωσης της θεωρίας της γενικής σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Έχει λάβει πολλά βραβεία από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συμπεριλαμβανομένων ιδρυμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Hawking έχει κερδίσει μεγάλο κύρος για την συστηματική υπεράσπισή του σε δίκαιους σκοπούς και  λαμβάνει  μεγάλη αλληλεγγύη και συμπάθεια  επειδή αντιμετωπίζει μια κινητική νευρωτική ασθένεια που συνδέεται με μία αρτηριοσκληρωτική ατροφία που παράγει μια σχεδόν απόλυτη παράλυση και τον αναγκάζει να μιλάει  με δυσκολία, μέσα από μια ειδική ηλεκτρονική συσκευή.

Μετά τη διαμαρτυρία του για τις ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, ένας ελάχιστα γνωστός και σχεδόν ξεχασμένος νόμος των ΗΠΑ έχει έρθει στο φως. Είναι ο  νόμος που ουσιαστικά ποινικοποιεί οποιονδήποτε προωθεί ή υποστηρίζει    το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ. Οι ενέργειες αυτές θεωρούνται έτσι ομοσπονδιακά εγκλήματα.(!)

Ο στόχος του νόμου είναι να προστατεύσει την άποψη ότι ο ισραηλινός λαός υποστηρίζει ομόφωνα την πολιτική γενοκτονίας  της κυβέρνησής του  εναντίον τού παλαιστινιακού έθνους. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβιάσεις της απαγόρευσης  της υποστήριξης του μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ μπορεί να είναι από πρόστιμα έως και $1 εκατομμυρίου δολαρίων μέχρι και φυλάκιση 20 ετών.

Αυτός είναι ο λόγος που ο δημοσιογράφος Daniel Jackson σε άρθρο του, της 11ης  Μαΐου, για ψηφιακή δημοσίευση στην Activist Post, ρώτησε, «Θα είχε τιμωρηθεί ο Stephen Hawking, με πρόστιμο ή φυλάκιση, για το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, εάν είχε μια επιχείρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες;»

«Παρά την αμέτρητες αγριότητες που διαπράττει   το καθεστώς του Ισραήλ, είμαστε τώρα αναγκασμένοι να αγοράζουμε τα εισαγόμενα προϊόντα τους υπό την απειλή ενός όπλου στον κρόταφο», δήλωσε ο Τζάκσον.

Ο ρόλος της Washington, ως φύλακας άγγελος κορυφαίων αξιωματούχων του Τελ Αβίβ, είναι σε αντίθεση με τον ρόλο της ατρόμητης προστάτιδας του δικού της εμπάργκο κατά της Κούβας.

Το εμπάργκο κατά της Κούβας τέθηκε σε ισχύ  το 1962, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 1960. Αυτές είχαν ως στόχο «να νικήσουν την κουβανική επανάσταση με την αποθάρρυνση και την απογοήτευση, την δυσαρέσκεια και τις οικονομικές δυσκολίες, στερώντας τους χρήματα και προμήθειες για να μειώσουν τους πραγματικούς και νομισματικούς τους μισθούς, να προκαλέσουν την πείνα, την απελπισία και την ανατροπή της κουβανικής κυβέρνησης.»

Καθώς η πολιτική των ΗΠΑ – με τον αποκλεισμό της Κούβας –  χάνει όλο και περισσότερο τη διεθνή υποστήριξη, το Ισραήλ έχει παραμείνει ο μόνος ακλόνητος σύμμαχος σε μια ειδάλλως απόλυτη απομόνωση στις ετήσιες ψηφοφορίες των Ηνωμένων Εθνών –που άρχισαν το 1992-στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Μόνο το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ψηφίζουν κατά του ψηφίσματος (κατά του εμπάργκο της Κούβας) κάθε χρόνο. Συνοδεύονται σε αυτήν την συστηματική διπλωματική ήττα από την «μία ή την άλλη» νησιωτική χώρα στον Ειρηνικό, που είτε ψηφίζει μαζί τους ή απέχει λόγω της κατάστασής της ως εικονικό καταπίστευμα υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ. Ο αριθμός των μελών τoυ ΟΗΕ που καταδικάζουν τον αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά της Κούβας, σε188, δηλαδή, περισσότερο από το 97% των συνολικών χωρών που ανήκουν στον παγκόσμιο οργανισμό.

Ένα άλλο παράδειγμα της διπροσωπίας της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον είναι το γεγονός ότι, ενώ τιμωρεί οποιοδήποτε από τους πολίτες του καταδικάζει το Ισραήλ για τη μη συμμόρφωση με τα ανθρωπιστικά ψηφίσματα που έχουν εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, την ίδια ώρα  απάνθρωπα καταστέλλει όσους δεν αποδέχονται το αυθαίρετο εμπάργκο κατά της Κούβας, ενός έθνους που είναι ένα παράδειγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και του λαού του, που είναι ένα παράδειγμα για τις γνωστές αρετές του της παγκόσμιας αλληλεγγύης.

Μάιος του 2013.

 Ο Manuel E Yepe έχει υπάρξει δικηγόρος, οικονομολόγος, δημοσιογράφος, διπλωμάτης και καθηγητής στο υψηλότερο Ινστιτούτο των διεθνών σχέσεων στην Αβάνα της Κούβας. Ήταν ο γραμματέας του κινήματος της Κούβας για την ειρήνη και την κυριαρχία των λαών, και έλαβε μέρος στην Κουβανική Επανάσταση.

Η μετάφραση από τα Νέα της Κούβας είναι του Walter Lippmann

EDITOR’S NOTE:

The commentary by Daniel Jackson referred to by the author may be found:

http://www.activistpost.com/2013/05/us-business-owners-can-be-fined-and.html

The US legislation referred to by the author and by Daniel Jackson may be read:

http://www.bis.doc.gov/complianceandenforcement/antiboycottcompliance.htm

gazaark 

Σχολιάστε