Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Νέλσον Μαντέλα (ελλην. υπότιτλοι)

    mandela

Υπάρχουν πολλοί  που αισθάνονται ότι είναι άσκοπο και μάταιο να συνεχίσουμε να μιλάμε για ειρήνη και μη βία ενάντια σε μια κυβέρνηση η οποία απαντάει  μόνο με άγριες επιθέσεις εναντίον  άοπλων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων .
Νέλσον Μαντέλα,1961

Τον Μάιο του 1961, ο Μαντέλα ήταν ένας  ισχυρός ηγέτης της αντιπολίτευσης ο οποίος είναι καταζητούμενος, στον απόηχο μιας ειρηνικής εκστρατείας  μη συνεργασίας με την κυβέρνηση – μιας απεργίας της οποίας ήταν διοργανωτής – στην οποία οι νοτιοαφρικανικές αρχές απάντησαν με τη σύλληψη 10.000 ανθρώπων και την κινητοποίηση του στρατού.

Ο Brian Widlake, ένας δημοσιογράφος από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITN,  κανόνισε να συναντηθεί με τον Μαντέλα. Ήταν η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Μαντέκλα, στην οποία  ανακοίνωσε ότι το    ANC  θα προχωρούσε σε δράσεις   πέραν της μη βίας και της μη συνεργασίας

Το ενδιαφέρον στη συνέντευξη είναι οι ερωτήσεις που απευθύνει ο δημοσιογράφος – χαρακτηριστικές της άποψης που είχαν οι λευκοί της εποχής του Απαρτχάιντ, για τους κατοίκους της Ν. Αφρικής, αλλά και ο ξεκάθαρος και αποφασιστικός λόγος του Νέλσον Μαντέλα όπως διατυπώνεται μέσα από τις απαντήσεις του (καθ ‘όλη τη συνέντευξη  ο δημοσιογράφος ρωτά κωδικοποιημένες ερωτήσεις και Mandela δίνει αποκωδικοποιημένες απαντήσεις).

Χαρακτηριστικές είναι οι ερωτήσεις για το αν οι Αφρικανοί θέλουν να διώξουν τους Ευρωπαίους από τη χώρα ή αν υπάρχουν αρκετοί μορφωμένοι Αφρικανοί (υπονοώντας ότι δεν είναι ικανοί να ψηφίσουν).

Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη  τηλεοπτική συνέντευξη του Νέλσον Μαντέλα ενώ είναι καταζητούμενος και μάλλον ούτε που θα φανταζόταν πως η ιστορία μετά από πολλά χρόνια, θα τον αναγνώριζε ως  παγκόσμιο είδωλο και θα τον χαρακτήριζε ως άνθρωπο-σύμβολο του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, την ελευθερία και τη φυλετική συμφιλίωση:

Η εκπομπή-αφιέρωμα στον Νέλσον Μαντέλα, Κρατούμενος 46664-Ο Νέλσον Μαντέλα χωρίς φωτοστέφανο, στα Ημερολόγια Κρατουμένων:

1 comments

Σχολιάστε